Vertán család

A Vertán család birtoka a Tippán-Csupor dűlőben terült el. Az egykori katonai felmérések alapján 1872-1884 között kerülehetett a tulajdonukba. A Vertán család igen népes, családfájuk a XVIII. századig visszavezethető. A családfának csak egy részét közöljük a honlapon. (Egyébként a teljes családfa is a szakkör birtokában van.)

A magyarbánhegyesi birtokhoz elsőként az emberszerető Vertán Lukács juthatott. A Vertán család birtokát 1902-ben csatolták Magyarbánhegyes községhez. Vertán Lukács támogatásáról biztosította a községet, de sajnos 1909-ben elhunyt. Felesége Rétháti Kövér Mária sokszor támogatta a helyi egyházközséget. Ő 1934-ben hunyt el.

Vertán Lukács egyik unokatestvére Vertán Etele a Just-frakció képviselőjelöltjeként indult az 1910-es országgyűlési választásokon. A választást megnyerte, ő lett a battonyai körzet országgyűlési képviselője. 

Vertán Lukács szülei: Vertán János (1811-?) és Korbuly Franciska

Vertán Lukács testvérei: Vertán Ilona, Vertán Oszkár (1853-1903, Arad) és Vertán Adorján (1859-1928, Mbh.)

Vertán Lukács és Rétháti Kövér Mária gyermekei:
Vertán Ilona, Vertán Kornélia, Vertán Mária, Vertán Ilona (első gyermek valószínűleg csecsemőkorában elhunyt, ezért szerepel a neve mégegyszer), Vertán Magda, Vertán Margit, Vertán Rózsika és Vertán Lajos.

Vertán Lajos a II. világháború után továbbra is Magyarbánhegyesen élt a Dózsa utcában. Ő 1953-ban halt meg.

A magyarbánhegyesi községi temetőben található a Vertán család kriptája. Csak közelről tűnik fel, hogy több egy egyszerű sírnál. Felirat sem jelzi, hogy pontosan kik is nyugszanak ott.