Mandel család

A Mandel család a XX. század elejétől lett részese községünk történetének. Mandel Mihályné (született Montag Berta, 1865‑1913) 1898-ban, édesapja halála után örökölte ezt a birtokot, amely 1902-től tartozott Magyarbánhegyeshez. Mandel Mihályné halála után gyermekei örökölték a birtokot: Andor, Pál és Rozália.

Dr. Mandel Andor nem sokat időzött a birtokon, csak nyáron látogatott el, orvosi hivatása nem engedte. A Pesti Zsidó Kórház bőrgyógyásza volt. 1945 után disszidált Amerikába és ott is halt meg.
Dr. Mandel (később Mándy) Pál (szül. 1886) ügyvéd, tagja volt a község képviselő‑testületének a 1920-as években. (Lásd. Közélet egykori szereplői menüpont.) Ő a kúria házvezetőnőjét vette feleségül. A háború után elkerült Magyarbánhegyesről, Szolnokon halt meg.
Későbbiekben a birtokot Mandel Rozália (1885-1973) kapta meg. Ő férjhez ment Epstein Rezsőhöz. Az esküvőjük Magyarbánhegyesen volt 1908. szeptember 17-én. A háború után ő és családja nem kereste fel többé a birtokot.

A kúria további szomorú történetét az idősebb korosztály biztos ismeri. 1944 májusában itt gyűjtötték össze Csanád megye zsidóságát. A magára hagyott birtok pusztulásnak indult, a többi magyarbánhegyesi kúriával együtt.
A helyi Nemzeti Bizottság ezt próbálta megakadályozni. Feljelentést tett a Mandel kúria rongálásának ügyében, de ez eredménytelenül végződött.
A birtokon lévő parkot, teniszpályát, úszómedencét és dísztavat később mezőgazdasági művelés alá vonták. Így véglegesen megpecsételték a kúria sorsát is. A főépületet 1968‑ban bontották le, mert „életveszélyessé” vált. Ma már csak képekről köszön vissza a Mandel kúria és az ottani élet. (Lásd. Képek menüpont)