Zachariás Béla (1872-1951)

1872-ben született, feltehetőleg örmény származású. Pályafutását Pataki Aurél mellett kezdte, mint segédjegyző. Pataki Aurél távozása után, 1898-ban választották meg a község főjegyzőjévé.
Elég válságos időszakban került a község élére. Reménykedtek benne, hogy talán megoldást talál a község politikai és társadalmi sebeire. Megpróbálta helyre állítani a falu békéjét, de neki sem sikerült teljesen, bár a politikai viszonyok javultak. Munkájában azonban sokan segítették.
Főjegyzőként nevéhez fűződik a Magyarbánhegyes címerének "megalkotása". Ezt a címert használja községünk jelenleg is.
Az ő főjegyzőségének idején 1909-ben községünk felavatta Kossuth Lajos mellszobrát, amely ott állt a mai Művelődési Ház sarkán. (A  szobrot ledöntötték 1919-ben.) Kossuth Lajosról készíttetett egy festményt is, amely az idők folyamán sajnos elveszett.

1923-ban vonult nyugdíjba. 1920-as években írta (írhatta) meg elsőként községünk történetét, amely bekerült a Dr. Barna János által szerkesztett "Magyar városok monográfiája - Makó és Csanád-Torontál vármegyei községeknek" című munkájába.
Zachariás Béla nagyothalló volt. E témában is írt egy értekezést Nagyothallók tanácsadója címmel. Ez 1937-ben jelent meg.

1951. március 28-án hunyt el, 78 éves korában. Leszármazottai, információink szerint az Amerikai Egyesült Államokban élnek.